СВІТ ДИТИНСТВА В НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ Т. ПОНІМАНСЬКОЇ - Козлюк, О.А. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті розглядається актуальна для сучасного суспільства проблема дитинства. Дитинство, світ дитинства, ідеї гуманістичного виховання є центром наукових досліджень знаного в Україні і поза її межами науковця в галузі дошкільної освіти Т. Поніманської. Поєднання результатів наукових досліджень, значної теоретичної роботи та власного практичного досвіду дало змогу Т. Поніманській створити концепцію гуманістичного виховання, засновану на визнанні самоцінності дошкільного дитинства, його важливості в житті кожної людини. Проаналізовано бачення світу дитинства, погляди щодо необхідності зміни взаємин між світом дитинства і світом дорослих у сучасних умовах. Розкрито концептуальні засади гуманістичного виховання, в основі яких – ідея рівноцінності світів дорослих і дітей, їх взаємодія на засадах гуманістичних цінностей.