ГУМАНІСТИЧНА ПАРАДИГМА ЯК ОСНОВА ВИХОВАННЯ ЦІННІСНО ОРІЄНТОВАНОЇ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ ПЕРЕДШКІЛЬНОГО ВІКУ - Фасолько, Т.С. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті викладено сучасні підходи до проблеми виховання дитини передшкільного віку. Обґрунтовано необхідність урахування основних принципів гуманістичної педагогіки, законів психічного розвитку дитини у процесі її виховання, формування ціннісно орієнтованої особистості на етапі дошкільного дитинства. На основі детального аналізу сучасних психолого-педагогічних досліджень охарактеризовано необхідність урахування потенційних можливостей передшкільного періоду у формуванні базових цінностей особистості. Здійснено детальний огляд сучасних традиційних та інноваційних виховних технологій, спрямованих на розвиток навичок особистісного самовизначення дитини.