ЗАСТОСУВАННЯ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ НУМЕРАЦІЇ ЧИСЕЛ ПЕРШОГО ДЕСЯТКА ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Сілков, Валерій; Сілкова, Ельвіра (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті досліджено проблему забезпечення якісної онлайн-освіти у сучасній початковій школі шляхом пошуку оптимальних методів навчання. Окреслено потребу перетворення традиційного навчання, спрямованого на виклад учителем готового матеріалу, його запам’ятовування і відтворення, на самостійне оволодіння учнями знаннями, вміннями й навичками під час активної розумової та практичної діяльності. Аргументовано необхідність наближення процесу навчання учнів до ігрової діяльності як найбільш комфортної діяльності для дітей першого класу, в процесі якої вони розвиваються і непомітно для себе навчаються. Наведено структуру гри як процесу та обґрунтовано необхідність її дотримання для забезпечення осмисленого навчання. Висвітлено план вивчення чисел як основу початкового курсу математики. Розкрито доцільність застосування у практиці початкової школи комплексно ігрових та інформаційно-комунікаційних технологій. Проаналізовано наявні платформи, що можуть успішно застосовуватись учителями у процесі онлайн-навчання під час вивчення нумерації чисел першого десятка. Визначено, які мультимедійні засоби можуть бути використані учителями у процесі ігрової діяльності під час вивчення лічби. Розроблено приклади дидактичного матеріалу для здійснення ігрової діяльності учнів у процесі вивченні нумерації чисел першого десятка за окресленим планом вивчення чисел.