ДОСВІД ЛУЦЬКОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УЧИЛИЩА У ПІДГОТОВЦІ ВЧИТЕЛІВ ВОЛИНІ (1944-1952) - Голя, Галина (Інноватика у вихованні, 2023)
Стаття присвячена проблемі підготовки вчителів у Луцькому педагогічному училищі у період з 1944 р. по 1952 р. Актуальність дослідження визначається необхідністю переосмислення освітньої парадигми та генерації нових ідей щодо модернізації освітнього процесу. Визначено, що інститут учительства, який попри заборони польською, німецькою, радянською владою, втілював надію національної свідомості, єдності та перемоги. Метою дослідження стало вивчення особливостей підготовки вчителів у Луцькому педагогічному училищі у 1944-1952 роках в контексті повоєнної відбудови освіти Волині. У статті подано теоретичний аналіз вітчизняної і науково-методичної літератури, нормативно-правових документів та законодавчої бази. На основі архівних матеріалів подано детальний аналіз особливостей післявоєнної підготовки вчителів у Луцькому педагогічному училищі. Окреслено перспективу розвитку подальших наукових досліджень особливостей освітнього процесу у луцькому педагогічному училищі цього періоду.