ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ВИРІШЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАДАЧ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ НУШ - Стельмашук, Жанна (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті на основі здійсненого теоретичного аналізу розглянуто сутність понять «педагогічна ситуація» та «педагогічна задача». Встановлено, що педагогічна ситуація у цілому трактується в наукових джерелах як стан педагогічного процесу, в якому є розбіжність між бажаним і реальним, досягнутим у формуванні особистості. Доведено, що педагогічна задача є результатом усвідомлення суб’єктом виховання в педагогічній ситуації необхідності розробки системи професійних дій і прийняття їх до виконання. З’ясовано, що готовність майбутнього вчителя початкових класів до вирішення педагогічних ситуацій та задач в освітньому процесі НУШ являє собою інтегровану якість особистості, результат професійної підготовки, що відображає позитивну мотивацію до вирішення педагогічних ситуацій та задач, запас професійних знань, умінь і навичок, практичного досвіду з питань вирішення педагогічних ситуацій та задач, а також наявність особистісних якостей, необхідних для їх розв’язання. Обґрунтовано педагогічні умови формування готовності майбутнього вчителя початкових класів до вирішення педагогічних ситуацій та задач в освітньому процесі НУШ (умотивоване використання педагогічних ситуацій та задач під час формування фахових компетентностей у майбутніх учителів початкових класів під час освітнього процесу у ЗВО; використання освітнього потенціалу навчальних дисциплін, зокрема «Педагогічної майстерності», для формування готовності до вирішення педагогічних ситуацій і задач у майбутніх учителів початкової школи; провадження в освітній процес закладу вищої освіти активних форм, методів та засобів формування готовності до вирішення педагогічних ситуацій і задач у майбутніх учителів початкової школи).