МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ЕМОЦІЙНО ЗАБАРВЛЕНИХ МЕТАФОР У ПІСЕННОМУ МОВЛЕННІ - Кіщенко, Наталія; Дунаєвська, Ольга (Інноватика у вихованні, 2023)
У культурологічному та лінгвістичному аналізі сучасний пісенний текст розглядається як цілісний словесно-музичний комплекс, який є елементом сучасної (мовної та музичної) культури та включає вербальний (лінгвістичний) компонент. Як зазначають лінгвокультурологи, «культура взагалі існує у формі текстів - знакових творів духовної діяльності людини». Людина долучається до культури в процесі привласнення «чужих» текстів, які складають цю культуру. Однак необхідно відзначити той факт, що текст є об’єктом культури лише тою мірою, в якій «наші стосунки з ним відтворюють або вперше породжують у нас людські можливості. бачити і розуміти щось у світі і в нас самих». Саме культура є «другою натурою» людини і тому виступає своєрідним глобальним соціорегулятивним механізмом адаптації людини і суспільства до умов природного та соціального середовища. Людина мислить і усвідомлює суспільство в той момент, коли мислить і усвідомлює навколишній світ культурними текстами (зокрема, сучасними пісенними текстами), тим самим звертаючись до інших представників культури, задовольняючи вимоги культурної комунікації. На думку культурологів, існує дві суспільні форми культури: культура масова та елітарна. Текст пісні є культурним продуктом і є частиною масової культури. Передбачається, що масову культуру споживають усі люди, незалежно від місця та країни проживання. Це культура повсякденного життя, представлена найширшій аудиторії через різні канали, включаючи засоби масової інформації та комунікації. Пісенний текст – складний культурний текст, втілений на словесно-мелодичному, поведінковому та ментальному рівнях. Ці рівні взаємопов’язані, взаємозумовлені та доповнюють один одного, що дуже важливо для лінгвоекології. У дослідженні лінгвістичного компонента пісенного тексту ми звертаємося до середовища, яке формує, пояснює і доповнює зміст вербального компонента (музичний компонент, екстралінгвістичні чинники масової культури).