ПРОБЛЕМА ФОРМУВАННЯ ВМІННЯ ПЛАНУВАТИ УРОК АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Вєтрова, Ірина; Потапчук , Світлана; Вєрьовкіна, Олена (Інноватика у вихованні, 2023)
Стаття присвячена актуальній проблемі організації максимально ефективного сучасного уроку англійської мови, що вимагає від учителя уміння планувати свою педагогічну діяльність загалом і конкретний урок зокрема. Розглянуто проблему формування таких умінь студентами-бакалаврами педагогічного університету. У статті проаналізовано, як майбутні вчителі іноземної мови оволодівають теоретичною основою планування під час вивчення навчальної дисципліни «Методика викладання англійської мови» впродовж дев’яти занять спеціального розділу. Зазначено, що такий курс має практичну спрямованість; у ньому представлено інтерактивні прийоми навчання та висвітлено в поєднанні зі спостереженнями в школі під час проходження здобувачами освіти практики. Проаналізовано 40 планів уроків англійської мови, підготовлені 20 здобувачами освіти під час педагогічної практики у закладі загальної середньої освіти. У таблиці викладено проблемні аспекти написання плану-конспекту. Результати дослідження засвідчують, що до завершення проходження активної практики рівень сформованості умінь планування покращився в більшості випадків. З’ясовано, що співпраця з досвідченими вчителями, наставниками, рефлексія власного досвіду вчителювання є сприятливими умовами для майбутніх учителів під час подолання труднощів написання правильного плану-конспекту уроку англійської мови.