АКТУАЛЬНІСТЬ ІДЕЙ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО У КОНТЕКСТІ ЗАВДАНЬ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Стельмашук, Ж.Г. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті крізь призму завдань нової української школи актуалізовано педагогічні ідеї Василя Олександровича Сухомлинського (1918–1970). Схарактеризовано окремі педагогічні погляди В. Сухомлинського на виховання особистості, що знайшли своє продовження в сучасній системі освіти у вигляді ключових принципів та пріоритетів діяльності Нової української школи, зокрема принципів дитиноцентризму та педагогічного партнерства. З’ясовано, що дитина, її розвиток, формування внутрішнього світу займають центральне місце в авторській концепції видатного педагога і знаходять своє продовження в особистісно орієнтованій моделі освіти, яка задекларована у Концепції «Нова українська школа». Доведено актуальність педагогічної системи Василя Олександровича Сухомлинського в контексті реформаторських ідей Нової української школи.