ОРГАНІЗАЦІЯ ВИХОВАННЯ ПЕДАГОГІЧНО ЗАНЕДБАНИХ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ У ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ В.О. СУХОМЛИНСЬКОГО - Бондарець, М.А. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті обґрунтовано актуальність проблеми педагогічно занедбаних дітей та підлітків. На основі аналізу педагогічних досліджень здійснено теоретичне обґрунтування сутності поняття «педагогічна занедбаність». З’ясовано, що саме поняття «педагогічна занедбаність» в сучасній теорії і практиці часто вживається як синонім поняттю «важкі діти». Охарактеризовано причини появи педагогічної занедбаності. Окреслено етапи виховання педагогічно занедбаних дітей та підлітків. Розкрито особливості використання педагогічних ідей Василя Сухомлинського в роботі з педагогічно занедбаними дітьми та підлітками й сформульовано головні завдання для роботи з ними. Акцентовано увагу, що лише за умови комплексного виконання визначених завдань та педагогічної майстерності вчителя можна одержати досягти успіхи у вихованні педагогічно занедбаних дітей та підлітків. Зроблено висновок про те, що багато порад та спостереження В. О. Сухомлинського зберегли своє значення і при осмисленні сучасних напрямів розвитку педагогіки та реформуванні нової української школи.