ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Семенов, О.С.; Семенова, Н.І. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті автори аналізують генезис поняття «педагогічна технологія» в історії педагогічної думки. Доведено, що в сучасному закладі дошкільної освіти педагогічна технологія є системоутворюючим чинником освітнього процесу, забезпечує його цілісність, послідовність і планомірність. Визначено алгоритм реалізації педагогічної технології. Актуалізовано методологічні критерії застосування педагогічних технологій: концептуальності, системності, керованості, ефективності, відтворюваності. Окреслено засади, яким має відповідати педагогічна технологія, що застосовується в освіті дітей дошкільного віку: гуманістична (за філософською основою), загальнопедагогічна (за рівнем реалізації), соціогенна, особистісно орієнтована, асоціативно-рефлекторна, орієнтована на саморозвиток, адаптована до групового та індивідуального застосування.