ПРЕДМЕТНО-МОВНО ІНТЕГРОВАНЕ НАВЧАННЯ (CLIL) НА ЗАНЯТТЯХ БІОЛОГІЇ І ЕКОЛОГІЇ ЯК МЕТОД ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Максимчук, Тамара; Пантєлєєв, Владислав (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті висвітлено основні питання запровадження методики предметно-мовно інтегрованого навчання (CLIL) під час вивчення біології і екології. Проаналізовано основні види та способи запровадження та використання зазначеної методики. Наголошено, що українська система освіти, не зважаючи на певне реформування, залишається у досить важкому стані. У сучасних умовах глобалізації, діджиталізації, особливої актуальності набуває інтенсивне вивчення іноземних мов.Формування лінгвокраїнознавчої та соціокультурної компетенцій полягає у залученні людини, яка вивчає іноземну мову, до духовних і культурних цінностей іншої етнокультурної дійсності, які є базовим змістом мови. Оскільки екологічна ситуація, яка склалася в світі, вимагає швидкої перебудови мислення людства і кожної конкретної людини, то формуванню еколого-біологічної свідомості і культури засобами іноземної мови має приділятися особлива увага. Значного успіху та результативності у формуванні основ екологічної культури у студентів у процесі викладання іноземної мови можна досягти за допомогою формування міжпредметних зв’язків теоретичного і практичного змісту, використання автентичних текстів, відео та аудіо матеріалів, програмно-педагогічного забезпечення та інформативних інтернет-ресурсів екологічного спрямування, дидактичних та рольових ігор, реалізації творчих індивідуальних та колективних проектів, організації ефективної позакласної роботи з іноземної мови на еколого-біологічну тематику.Серед найбільш прогресивних форм опанування іноземної, зокрема англійської мови, виділено методику предметно-мовно інтегрованого навчання. Навчання за такою методикою дозволяє найбільш ефективно формувати ключові предметні компетентності студентів. Описано спосіб вивчення біології і екології з використанням методу CLIL. Визначено основне завдання викладача у процесі використання цієї методики – сфокусувати увагу студентів на вивченні не самої мови, а безпосередньо навчального матеріалу. Хоча це і не може применшувати значення загального рівня мовної та мовленнєвої підготовки педагога.Указано, що ця форма предметно-мовного навчання розвиває інтегративні комунікативні навички. Вона дозволяє прищепити навички комунікативної діяльності з орієнтацією на професії або спеціальні галузі знань, розширює можливості професійно-ділового спілкування з представниками інших культур. Надає можливість студентам брати участь в культурних та фахових дискусіях іноземною мовою.