ВИХОВНА РОБОТА У МИКОЛАЇВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ АГРАРНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Шарата, Наталія (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті висвітлено досвід виховної роботи у Миколаївському національному аграрному університеті під час війни. Проаналізовано праці науковців щодо дефініції «виховання». Виховна робота завжди була невід’ємною складовою освітнього процесу, а зараз, в умовах військової агресії рф проти України, її важливість складно переоцінити. З’ясовано, що розвиток виховної діяльності та національно-патріотичного виховання молоді базується на принципах національної самобутності українського народу, його консолідації навколо спільного майбутнього, національної державності українського народу, захисту незалежності, територіальної цілісності України та формування спільних ціннісних орієнтирів через дієву участь Миколаївського національного аграрного університету у процесі розбудови України. Визначено стратегічні пріоритети розвитку виховної діяльності та національно-патріотичного виховання молоді у закладі вищої освіти. З’ясовано, що метою розвитку виховної діяльності та національно-патріотичного виховання молоді у Миколаївському національному аграрному університеті є формування та утвердження української громадянської ідентичності на основі єдиних суспільно-державних цінностей і загальнолюдських цінностей, принципів любові та гордості за власну державу, її історію, мову, здобутки та досягнення у галузі культури, економіки, науки, спорту, дієве сприяння органам державної влади та органам місцевого самоврядування в захисті і охороні національної державності українського народу, готовність до захисту державної незалежності і територіальної цілісності України, усвідомлення громадянського обов’язку із розвитку успішної країни та забезпечення власного добробуту в ній.