ПРОБЛЕМА В ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ –МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Руденко, Володимир; Руденко, Наталія (Інноватика у вихованні, 2023)
Наукове дослідження починається і закінчується проблемами. Наявність проблеми відмежовує науку від псевдонауки. Прогрес пізнання полягає в постановці, поясненні та вирішенні нових проблем. Виокремлено головні недоліки формулювання проблем у педагогічних дослідженнях: а) проблема не сформульована явно; б) проблема ототожнюється з практичним завданням; в) формулювання проблеми зводиться до пізнавальних протирічь; г) під проблемою розуміють невирішене наукою завдання; д) проблема дослідження ототожнюється з метою. Джерелом проблеми виступає проблемна ситуація, яка відображається у свідомості дослідника. Проблема – це і різновид питання, відповідь на яке не міститься в накопиченому знанні, і форма мислення, що характеризує недостатність наявних засобів досягнення мети наукового пізнання. Методологічні ознаки: проблема є формою відображення об'єктивно існуючої проблемної ситуації; відправний пункт пізнавального циклу; вихідна форма організації знання; націленість на отримання нового знання; система висловлювань та вимог; ієрархічно упорядкована сукупність питань. Етапи розробки наукової проблеми в педагогічних дослідженнях: попереднє дослідження для отриманих нових фактів і підтвердження існуючих; обговорення процесів і явищ, які не можуть бути пояснені в рамках існуючих теорій; висування припущень, на підставі яких можна досягти вирішення проблемної ситуації; прийняття переважного варіанту рішення для конкретного дослідження; попередній опис і інтерпретація проблеми; визначення зв'язку між даними, на яких ґрунтується проблема, і теоретичними припущеннями для її вирішення; остаточна постановка і формулювання.