ДЕФІНІЦІЯ І СУТНІСНЕ НАПОВНЕННЯ ПОНЯТТЯ «ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ» У РІЗНИХ ГАЛУЗЯХ І СПЕЦІАЛЬНОСТЯХ - Шалівська, Юлія (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті здійснено аналіз дефініції та сутнісного наповнення поняття «формування комунікативної культури майбутнього фахівця» у дослідженнях в різних галузях і з різних спеціальностей.З’ясовано, що комунікативна культура є одним із важливих компонентів професійної культури, формування якої визначається важливим завданням у сучасних нормативних документах у галузі вищої освіти («Стратегія розвитку вищої освіти в Україні на 2022–2032 роки», Закони України «Про освіту», «Про вищу освіту» тощо).На основі аналізу змісту Стандартів вищої освіти виокремлено дефініцію досліджуваного поняття, визначено, що під комунікативною культурою здебільшого розуміють певну сукупність особистісних якостей людини, що сприяє процесу успішної комунікації, налагодженню контактів, розумінню й обміну інформацією за допомогою чемності, ввічливості, професійного такту і етикету, шанобливого ставлення до співрозмовників.Схарактеризовано авторські визначення дефініції поняття «формування комунікативної культури майбутнього фахівця» А. Харківської, Л. Руденко, Л. Варги, А. Зайцевої, К. Завізіон, С. Тарасенко, Е. Ященко, Г. Медведь, О. Бовдир, Н. Зуєнко, І. Кухти, Ю. Козаченко, О. Ісаєвої, представлені у дослідженнях у різних галузях і з різних спеціальностей.Доведено, що незалежно від сфери діяльності особистості, комунікативна культура за своєю сутністю може бути представлена як: здатність до співставлення та узгодження власних дій з діями інших учасників взаємодії, сприйняття їх особливостей та індивідуальності, добору і наведення аргументів, альтернативних способів донесення інформації, відкритість до конструктивного діалогу, розуміння і повага до міркувань співрозмовників, керування відносинами для забезпечення єдності у досягненні спільної мети; потреба у взаємодії, розширення меж комунікації, отриманні та співставленні різних поглядів; вміння поставити себе на місце співбесідника; здатність до гнучкої тактовної взаємодії, до рефлексії, готовність до застосування комунікативно-мовленнєвих умінь за будь-якої професійної ситуації.