МАЙБУТНЬОМУ ВЧИТЕЛЮ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ПРО ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ - Лодатко, Євген (Інноватика у вихованні, 2023)
Здійснено огляд результатів математичної підготовки учнів останніх років, незадовільний рівень якої спричинив негативні наслідки опанування базових вимог до математичних знань.Наголошено, що математична підготовка учнів загальноосвітніх шкіл здавна пов’язувалася з реалізацією виховних завдань, залежних як від соціокультурних умов чи політичних трендів, так і особистісних якостях учителя чи його світоглядного розуміння сенсу математичної діяльності.Окреслено рекомендовані радянським ладом оцінки виховних можливостей уроків математики, спрямованих на формування морально-етичних якостей учнів відповідно до віртуальних ідеалів майбутнього.Умотивовано, що задекларовані виховні «можливості» шкільної математики, які дісталися вітчизняній системі освіти у спадщину від комуністичного режиму, не відповідають предмету навчання, оскільки мають ідеологічне, а не математичне підґрунтя.Аргументовано сплеск у посткомуністичній системі вітчизняної освіти найрізноманітніших виховних «інновацій», призначених для реалізації на уроках математики: екологічного, економічного, естетичного, етичного, патріотичного, правового виховання, а також виховання в учнів низки особистісних якостей – самостійності, старанності, працьовитості, дисциплінованості, організованості, відповідальності, обов’язковості, колективізму тощо.Обґрунтовано неправомірність приділення уваги на уроках математики зазначеним вихованим «інноваціям», оскільки вони перешкоджають якісному засвоєнню учнями математичних методів та відволікають їх від предметної діяльності і тих способів міркувань, що сприяють розвитку математичного стилю мислення. Окрему увагу приділено нав’язуванню текстовим задачам нехарактерних для них позаматематичних «виховних функцій», що перешкоджають усвідомленню учнями математичної сутності текстових задач і не сприяють засвоєнню й узагальненню способів їх розв’язання.Представлено і схарактеризовано основи актуального для сучасної початкової школи виховного потенціалу навчання математики з урахуванням новомодних соціокультурних умов освітньої діяльності.