СТВОРЕННЯ СУЧАСНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ОСНОВІ ПЕДАГОГІКИ РЕДЖО ЕМІЛІЯ - Баліка, Людмила; Філоненко, Руслана (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті висвітлено можливість створення сучасного освітнього простору в закладах загальної середньої освіти на основі педагогіки Реджо Емілія. Зазначено, що під час організації освітнього простору в закладі загальної середньої освіти цінними та цікавими будуть поради італійського психолога та педагога Лоріс Малагуцці (1920-1994) – засновника педагогіки Реджо Емілія, в основі якої лежить поєднання психології і педагогіки, нестандартний та «гнучкий» підхід до загальної освіти, віра в кожну дитину й розвиток її творчого потенціалу.Наголошено, що педагогіка Реджо Емілія – це путівник, в якому обґрунтовані рекомендації зі створення освітнього середовища. Їх можна використовувати під час проєктування «гнучкого» освітнього простору закладу загальної середньої освіти.Акцентовано, що освітній простір має спонукати учнів до дослідницької діяльності та творчості, пробуджувати та мотивувати інтерес до навчання, давати дітям свободу дій.Вирізнено принципи організації освітнього простору: освітнє середовище має бути корисним і навчальним із використання різноманітних засобів; простір не повинен обмежувати дітей у пізнанні та навчанні бути доступним та полем для самостійності; захоплювати та мотивувати до навчання.З’ясовано, що Лоріс Малагуцці у просторі класної кімнати виділяв функціональні зони (крім стандартної навчальної зони), необхідні для організації якісного та захопливого освітнього процесу, зокрема: зона досліджень, творча майстерня, функціональні стіни, місце для діалогу, зона ігор та постановок.Проаналізовано принципи організації освітнього простору класних кімнат, бібліотеки, спортивних приміщень та рекреаційних зон.