ІННОВАЦІЙНІ ШЛЯХИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ СТРАТЕГІЙ МНЕМОТЕХНІКИ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВИВЧЕННЯ СЛОВНИКОВОГО ЗАПАСУ УЧНЯМИ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Михальчук, Наталія; Івашкевич , Ернест; Кваснецька , Наталія; Гронь, Лариса (Інноватика у вихованні, 2023)
У статті розглянуто інноваційні шляхи розв’язання проблеми виростання стратегій мнемотехніки для покращення вивчення словникового запасу учнями початкових класів.Представлено п’ять основних груп мнемотехніки: лінгвістична, просторова, візуальна, вербальна, техніка актуалізації фізичної активності. Лінгвістична мнемотехніка передбачає асоціювання певної інформації з новими поняттями, знайомими словами та/або фразами. Візуальна мнемотехніка допомагає школярам використовувати малюнки або за умов їх візуалізації, або створювати певні асоціації за основним поняттям (такими є символічні, мнемотехнічні, а також піктографічні). Вербальна мнемоніка використовується, коли зміст деяких історій, розповідей може допомогти учням запам’ятати інформацію, поєднуючи її з деякими методами, такими як групування чи перегрупування, або забезпечуючи семантичну організацію та розповідь, або створюючи ланцюжки оповідей. Техніка актуалізації фізичної активності має місце, коли частини тіла допомагають учневі запам’ятати, або за допомогою деяких рухів, або певної фізичної реакції.Ці мнемотехніки передбачають розв’язання двох основних проблем, які акцентують увагу на локалізації онтологічних меж визначеного (добре дослідженого) об’єкта. Описи цих меж відомі як певні, довільні характеристики, що відображають склад, структуру і функціональність компонентів, генезис, взаємозв’язки мнемічної сфери особистості з іншими об’єктами (ці об’єкти також безпосередньо впливають на процес запам’ятовування інформації). У парадигмі методики навчання англійської мови формулювання визначень, які залежать від мнемічних сфер особистості, в основному здійснюється за допомогою скриптів або фреймів.