ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО УЧИТЕЛЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ:: АКТУАЛІЗАЦІЯ ІДЕЙ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО - Петренко, С.В. (Інноватика у вихованні, 2018)
У статті розкрито погляди В. О. Сухомлинського на творчу особистість учителя. У контексті вимог Концепції Нової української школи актуалізуються основні ідеї В. О. Сухомлинського стосовно формування творчого учителя. Проаналізовано психологопедагогічні умови формування творчої особистості майбутнього учителя, як-то: формування у студентів постійної потреби в самовдосконаленні, творчому саморозвитку, необхідності вивчення та творчого використання передового педагогічного досвіду; наявність мотивації; педагогічне стимулювання; дидактичні умови; врахування вікових особливостей студентів; взаємодія майбутнього вчителя з іншими людьми, побудована за принципом діалогу; різнобічна орієнтація майбутнього вчителя на всі сфери практичної педагогічної діяльності. Доцільність кожної із наведених умов підтверджується педагогічними ідеями та практичною діяльністю Василя Олександровича Сухомлинського.