НОВА ПРОГРАМА З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ОЧІКУВАННЯ СТУДЕНТІВ ВІД ШКІЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

НОВА ПРОГРАМА З МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ОЧІКУВАННЯ СТУДЕНТІВ ВІД ШКІЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Автор(и)

  • Дмитро Олександрович Бігунов кафедра практики англійської мови Рівненського державного гуманітарного університету https://orcid.org/0000-0001-6100-7765
  • Катерина Володимирівна Третьякова кафедра методики викладання іноземних мов Рівненського державного гуманітарного університету https://orcid.org/0000-0001-6821-4652

DOI:

https://doi.org/10.35619/iiu.v1i11.223

Ключові слова:

типова програма, вчитель-практикант, кероване спостереження, асистент вчителя, очікувані результати студентів, опитувальник, студенти

Анотація

Заклади вищої і середньої освіти знаходяться в активному пошуку нових стратегій і підходів для заохочення і мотивації студентів вчитися ґрунтовно і всебічно. Постійний рух, необхідність швидкої реакції на глобальні зміни в сучасному українському суспільстві підштовхують до пошуку нових можливостей у підготовці студентів до будь-яких запитів дорослого життя. Молодь в наші дні повинна бути готовою дати відповідь будь-яким викликам і мати можливість підготуватися для майбутніх ролей в якості громадян, батьків, вчителів тощо.

Ось чому нова типова програма методичної підготовки вчителя освітнього ступеня «бакалавр» (у рамках спільного проекту Міністерства освіти та науки України та Британської Ради в Україні) була створена як вкрай важливий, нагальний та необхідний документ і є втіленням нової освітньої політики. Відповідно до нової Програми студенти проходять шкільну практику протягом усього курсу методики.

Для аналізу проробленої роботи та з метою виявити, чи відчувають студенти впевненість у своїх знаннях, як вони оцінюють свою власну підготовку до кар’єри вчителя, чи впевнені вони у розумінні загальних концепцій навчання, оцінювання, професійного розвитку і т.п., а головне, чи не сумніваються в ефективному використанні здобутих знань під час майбутньої шкільної практики, і було розроблено опитувальник, в основі якого було покладено найважливіші аспекти нової Типової програми методичної підготовки вчителя освітнього ступеня «бакалавр».

Анкетування було проведено зі студентами, які готувалися до виробничої педагогічної практики і успішно впоралися з попередніми етапами шкільної практики, такими як «Кероване спостереження» і «Асистент вчителя».

Аналіз, синтез та інтерпретація отриманих даних – очікувані результати студентів від їх майбутньої шкільної практики – представлена в цій статті.

Downloads

Опубліковано

2020-05-30
Loading...