ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

Автор(и)

  • Катерина Щербакова БДПУ
  • Лілія Макаренко Маріупольський державний університет
  • Надія Щербакова Бердянський державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.35619/iiu.v1i14.423

Ключові слова:

психологічне здоров’я, емоційний комфорт, почуття впевненості в собі

Анотація

Предметом теоретичного аналізу є проблема забезпечення психологічного здоров’я дітей старшого дошкільного віку. При цьому психологічне здоров’я розглядається як одна із складових здоров’я людини в цілому і характеризується індивідуальними особливостями (станом психологічного комфорту, оптимізму, душевного спокою, рівновагою) та іноді проявом деяких психокомплексів: тривожністю, невпевненістю в собі, відчуттям самотності, незадоволеністю стосунками з близькими людьми (батьками, родиною, вихователями, однолітками тощо).

У статті зроблено спробу розглянути окремі організаційно-педагогічні умови використання в освітньому процесі дитячого садка музики як ефективного засобу позитивного впливу на емоційний стан дитини, особлива увага приділялася ознайомленню дітей з колисковою піснею.

Результати проведеного дослідження довели, що діти знають і люблять колискові пісні, але їм не вистачає досвіду з використання цих пісень у виконанні матусі (бабусі). Під час експериментальної роботи вони знайомилися з музичними особливостями колискових пісень. Це створювало умови для формування мистецько-творчої компетентності як здатності дитини практично реалізовувати свій художньо-естетичний потенціал для отримання бажаного  результату творчої діяльності на основі  позитивних емоцій і почуттів. Під час слухання колискових пісень, діти з допомогою вихователя відмічали ніжний, лагідний характер мелодії та змісту, звертали увагу на емоційні стосунки між мамою і малям.

Після проведеного експерименту діти часто співали колискові своїм лялькам, передавали свою ніжність та любов до них. Упровадження в освітній процес колискової пісні давало можливість забезпечувати у дітей позитивне самопочуття, готовність виявляти увагу і турботу до інших людей. Отже, маємо зазначити, що колискові пісні виконують захисну функцію, вони є універсальним терапевтичним засобом, що забезпечує, перш за все, психологічне здоров’я дитини.

Downloads

Опубліковано

2021-11-17
Loading...