ПЕДАГОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА СИСТЕМИ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

ПЕДАГОГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА СИСТЕМИ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Оксана Вашак Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка
  • Олена Гнізділова Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка
  • Людмила Мартиросян Полтавський державний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.35619/iiu.v1i14.432

Ключові слова:

педагогічний менеджмент, професійний менеджмент, управлінська діяльність, освіта, навчальні заклади, професійні компетентності

Анотація

У статті досліджено проблеми педагогічного менеджменту в системі освіти України. Наголошено на важливості питань управлінської діяльності та підвищенні якості професійних компетентностей менеджера.

На особливу увагу заслуговує висвітлення вимог до освіти, менеджменту та  пріоритетної ролі управлінської діяльності в навчальних закладах, реалізації головних завдань педагогічного менеджменту на засадах інноваційних стратегій та новітніх технологій, представлених у Національній стратегії розвитку освіти України.

У проаналізованих наукових працях, присвячених проблемі управлінської діяльності в галузі освіти, зосереджено увагу на тому, що саме освіті належить важливе місце в сфері професійного менеджменту, тому на зміну традиційному «управлінню» має прийти «педагогічний менеджмент», який дасть можливість більш детально висувати вимоги до фахових компетенцій керівників закладів освіти.

У статті розглядаються концепції, критерії та види освітнього менеджменту, висвітлені у науково-педагогічних дослідженнях як українських, так і зарубіжних вчених. Представлені головні завдання, що стоять перед закладами освіти, реалізуються у процесі виконання менеджерами своїх професійних навчально-виховних функцій.

У процесі дослідження проблеми педагогічного менеджменту як важливої складової системи освіти України поняття «менеджер навчального закладу» визначено як «фахівець, який має високий професійний рівень, є компетентним у різноманітних питаннях щодо організації, управління та контролю в освітньому процесі закладів освіти».

Downloads

Опубліковано

2021-11-17
Loading...